Bronontwerp

Het ontwerp van een waterbron

Het ontwerp van een waterbron bestaat uit het ontwerp van het waterwindeel (filters, stijgbuis, stijgleiding) en het ontwerp van de behuizing.

Waterwindeel

Het ontwerp van de bron komt voort uit de bodemopbouw en de eisen aan de waterkwantiteit en -kwaliteit. Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid water en de eigenschappen van de aquifer(s) (watervoerende laag) in de bodem, kunnen de filterlengte en de boor- en filterdiameter bepaald worden. Belangrijke factor in het ontwerp van het filter is de intreesnelheid van het grondwater op de boorgatwand. Het ontwerp van het waterwindeel moet in principe aan professionele deskundigen overgelaten worden.

Behuizing

Het ontwerp van de behuizing komt voort uit de wensen en eisen van de eigenaar/beheerder van de waterbron. Optimaal wordt gezorgd voor een goede en vrije werkruimte om onderhoud te kunnen plegen. Daarnaast zorgt de zogenaamde kelder voor een afgesloten vorstvrije ruimte van de installatie (E en Wtb). Uit kostenoverweging wordt nog wel eens een minimaal ontwerp gebruikt, wat echter tijdens bedrijf voor nadelen kan zorgen en bij onderhoud vaak hogere kosten met zich meebrengt.